Hrvatskoj treba novo podzemno skladište plina

Bez autora
Oct 25 2011

Tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) izvijestila je u utorak da je završilo ovogodišnje utiskivanje prirodnog plina u Okole. Skladište, u kojem je 545 milijuna prostornih metara plina, potpuno je spremno za započetu sezonu grijanja. U tom nacionalnom operatoru sustava skladištenja plina navode da je 24. ciklus utiskivanja plina započeo 1. travnja. Usporedo s utiskivanjem, u proteklih su šest mjeseci provedene sve planirane aktivnosti strojarskog, instrumentalnog, elektroenergetskog i građevinskog održavanja, te rudarski radovi, zaštita i ostalo potrebno za siguran, pouzdan i učinkovit rad cijelog sustava skladišta i ispunjenje njihovih zakonskih obveza. Izuzetno su zadovoljni što su u predviđenim rokovima proveli sve potrebne aktivnosti i novu sezonu grijanja dočekuju potpuno spremni i s punim skladištem. To znači da će zasad jedino hrvatsko podzemno skladište plina i ove zime biti čvrst oslonac plinskom sustavu jer je u najhladnijim mjesecima potrošnja, zbog grijanja, nekoliko puta veća nego ljeti. Stoga se viškovi plina proizvedeni ili uvezeni u toplijem dijelu godine utiskuju u skladište i koriste u hladnijem razdoblju.

Hrvatskoj treba novo podzemno skladište plinaTvrtka Podzemno skladište plina (PSP) izvijestila je u utorak da je završilo ovogodišnje utiskivanje prirodnog plina u Okole.

Skladište, u kojem je 545 milijuna prostornih metara plina, potpuno je spremno za započetu sezonu grijanja.

U tom nacionalnom operatoru sustava skladištenja plina navode da je 24. ciklus utiskivanja plina započeo 1. travnja. Usporedo s utiskivanjem, u proteklih su šest mjeseci provedene sve planirane aktivnosti strojarskog, instrumentalnog, elektroenergetskog i građevinskog održavanja, te rudarski radovi, zaštita i ostalo potrebno za siguran, pouzdan i učinkovit rad cijelog sustava skladišta i ispunjenje njihovih zakonskih obveza.

»Izuzetno smo zadovoljni što smo u predviđenim rokovima proveli sve potrebne aktivnosti i novu sezonu grijanja dočekujemo potpuno spremni i s punim skladištem«, ističe direktor Sektora razvoja i investicija PSP-a Vlatko Bilić-Subašić.

To znači da će zasad jedino hrvatsko podzemno skladište plina i ove zime biti čvrst oslonac plinskom sustavu jer je u najhladnijim mjesecima potrošnja, zbog grijanja, nekoliko puta veća nego ljeti. Stoga se viškovi plina proizvedeni ili uvezeni u toplijem dijelu godine utiskuju u skladište i koriste u hladnijem razdoblju. No, zbog nedovoljnog izlaznog kapaciteta u razdoblju vršne potrošnje kad u kratko vrijeme, na primjer zbog velike hladnoće, treba osigurati maksimalne količine plina (oko 700.000 kubika na sat), iz skladišta u Okolima prosječno se godišnje izvuče samo 350 milijuna prostornih metara, što je oko 63 posto njegova radnog volumena.

Zato ga je PSP u posljednje dvije godine djelomice rekonstruirao i dogradio, čime je maksimalni izlazni kapacitet sa 240.000 prostornih metara na sat povećan do 20 posto - na 280.000 prostornih metara na sat, što je otprilike jednako ukupnoj domaćoj proizvodnji. Već započetim ulaganjima od 26 milijuna kuna u proširenje nekoliko utvrđenih 'uskih grla' PSP planira izlazni kapacitet skladišta povećati za dodatnih 45.000 prostornih metara na sat.

Sljedeće godine namjeravaju uložiti još 70 milijuna kuna u izradu dviju novih bušotina, čime će izlazni kapacitet povećati za još 20.000 do 45.000 kubika na sat.

Ipak, unatoč tomu, skladište neće moći zadovoljiti sve veću vršnu potrošnju plina u Hrvatskoj (dodatno ju je povećalo u odnosu na prošlu zimu novih 30.000 potrošača), pa u PSP-u ističu da treba što prije početi gradnju planiranog skladišta za vršnu potrošnju u Grubišnom Polju. Izgradilo bi se na malom plinskom polju i imalo bi izlazni kapacitet između 70.000 do 100.000 kubika na sat, čime bi se omogućilo pokrivanje vršne potrošnje i bolje korištenje skladišta u Okolima.

No, kako je koncesiju na to plinsko polje imala Ina, što je otežavalo njihov dogovor s PSP-om u pogledu gradnje skladišta, ta bi se investicija mogla pokrenuti nakon najavljene objave novog natječaja za dobivanje rudarske koncesije za to područje. Vlada je gradnju skladišta u Grubišnom Polju uvrstila u svoj Katalog investicijskih projekata od državnog interesa pa se u PSP-u nadaju da će dobiti nužnu koncesiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik